Programma Koningsdag 2018

Concert Slagwerkgroep Caecilia

09.15 uur – 10.15 uur, Plein 1940

Wie denkt op Koningsdag lekker te kunnen uitslapen heeft het mis! Vanaf 09:15 uur komt er een waanzinnig drum concert op Plein 1940. Deze wordt verzorgd door de slagwerkgroep van muziekvereniging Caecilia. Met verschillende soorten drums geven ze een spetterend concert. Dit is zeker de moeite waard om te aanschouwen. Vanaf 10:15 uur zal muziekvereniging Caecilia de optocht muzikaal begeleiden naar park Huize Scherpenzeel. Kijk voor meer informatie over onze muziekvereniging Caecilia op www.caecilia-scherpenzeel.nl.

Oranjebingo

10.00 uur – 12.15 uur, Partycentrum Boschzicht

Er zijn weer leuke prijzen te winnen tijdens de Oranjebingo! Alle senioren van Scherpenzeel en Renswoude zijn van harte welkom in partycentrum Boschzicht (Burg. Royaardslaan 4). Het begint om 10:00 uur en duurt tot ongeveer 12:15 uur. De zaal is open vanaf 9.30 uur. Onder het genot van koffie en oranjegebak doet u mee aan de bingo. De burgermeesters zullen na de aubade in het park, ook enige tijd aanwezig zijn. Voor de entree wordt € 3,- p.p. gevraagd. De organisatie ligt in handen van SWO Scherpenzeel/ Renswoude. Mocht u vervoer nodig hebben of heeft u andere vragen, dan kunt u contact opnemen met Riet Osnabrugge, tel. 033-2772670.

Informatiekraam

10.00 uur – 18.00 uur, Park Huize Scherpenzeel

Naast de grote horecatent vindt u onze informatiekraam, hier kunt u terecht voor:

  • Informatie over het programma van deze Koningsdag
  • Vermissing van of gevonden voorwerpen en mededelingen door de microfoon
  • Aanmelden als nieuw lid van de Oranjevereniging Scherpenzeel
  • Aanmelden als vrijwilliger van de Oranjevereniging

Tent café met Horeca terras

10.00 uur – 18.00 uur, Park Huize Scherpenzeel

Het “Horecateam” staat de gehele dag voor u klaar. Naast de vele activiteiten op het terrein zal er ook voor de inwendige mens gezorgd worden. We gaan weer lekkere dingen voor u maken. Naast de gebruikelijke snacks en friet, kunt u ook genieten van saté en hamburgers bereid op smokers! Zeker weten dat u hier van gaat smullen. Natuurlijk ook een kop koffie, poffertjes, limonade of ijsje dit alles voor een mooi prijsje. Dus kom naar ons gezellige horeca terras“.
Het horecateam wordt geheel door vrijwilligers bemand, die u zo goed mogelijk van dienst proberen te zijn.

 

Oranjemarkt

10.00 uur – 17.00 uur, Park Huize Scherpenzeel

Loop ook eens over de Oranjemarkt, waar koopjesjagers zich weer te goed kunnen doen aan de verschillende koopwaar. Waar kom jij mee thuis?
De gezellige Oranjemarkt start om 10.00 uur en sluit om 17.00 uur.
Kraam huren? Voor informatie graag een mailtje naar paula@ovscherpenzeel.nl

Hoedenparade

10.15 uur – 10.30 uur, Start: plein 1940

Oude tijden herleven. Wie deed dat vroeger niet? Verkleed naar Koninginnedag, samen met klasgenootjes in een optocht naar het park van Huize Scherpenzeel en daar samen de aubade zingen. Dit wordt weer nieuw leven ingeblazen in de vorm van een hoedenparade.

Tijdens de optocht zal er een jury rondlopen en kan er met de mooiste, grootste of gekste hoed een prijs worden gewonnen. Voor de winnaars zijn een aantal mooie prijzen beschikbaar gesteld door één van onze sponsoren.
Start is vanaf Plein 1940, via de Dorpsstraat, Burg. Royaardslaan, naar het Park Huize Scherpenzeel.

Oranjegroet en Aubade

10.30 uur, Park Huize Scherpenzeel

De kinderen kunnen vanaf 09:15 uur terecht. Muziekvereniging Caecilia zorgt voor muzikale ondersteuning.

De kinderen blijven op het plein. Met Caecilia voorop vertrekken de kinderen (met hun ouders) in een Oranjeoptocht om 10:15 uur richting het Park, via de Burgemeester Royaardslaan.

Tijdens de aubade zal onze burgemeester het startsein geven, waarna de kinderen de Oranjegroet doen aan onze Koninklijke familie.

Deze prijsuitreiking is tijdens de Feestmarkt op 30 mei 2018.
Mede mogelijk gemaakt door Tekelenburg & Advocaat.

Luchtkussens

11.00 uur – 18.00 uur, Park Huize Scherpenzeel

Wil je als kind je helemaal uitleven op één van onze luchtkussens? Er staan verschillende luchtkussens om lekker op te springen met andere kinderen. Er zijn luchtkussens voor kleine kinderen én voor de grotere kinderen. Kom, klim, spring en glij erop los.

Katapult schieten en broodjes bakken

11.00 uur – 18.00 uur, Park Huize Scherpenzeel

Scouting Scherpenzeel e.o. bouwt een katapult waarmee je met ballen kunt schieten op tonnen. Lukt het jou om de bal de juiste richting op te schieten? Ook kunnen de kinderen weer broodjes bakken op een houtvuur. Lijkt dit je leuk? Kom dan gezellig langs.

Grasmaaiertrek

11.00 uur – 16.00 uur, Achterterrein

Rokende motoren, gespannen gezichten, onrustige ouders, spoed reparaties en gezonde spanning zijn o.a. de ingrediënten voor Grasmaaiertrek Midden Nederland in Scherpenzeel. De deelnemers, in de leeftijd van 5 tot 15 jaar, strijden in competitieverband om de prijzen. Hoewel meedoen belangrijker is dan winnen, is er altijd een gezonde wedstrijdspanning.

De deelnemers leggen een baan af met hun zitmaaier. Een sleepwagen verhoogt de weerstand, met als doel de combinatie tot stilstand te brengen. Wie uiteindelijk het verst is gekomen, wint in zijn of haar klasse. Binnen de klassen mag men de zitmaaier aanpassen voor een zo goed mogelijk resultaat. Denk hierbij aan gewicht, plaatsing van het gewicht, maar ook o.a. bandenkeus. Daarnaast is de sport inmiddels zo gegroeid dat diverse machines volledig overgespoten zijn en de deelnemers zich ook presenteren als een “echt” wedstrijd team.

Dit is een sport voor jong en oud, jongens en meiden die het leuk vinden om met techniek bezig te zijn in competitieverband. Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je misschien wel mee doen? Voor meer informatie kijk je op hun website www.grasmaaiertrek.nl.

Vindt u het leuk, maar valt u helaas niet in de leeftijdscategorie 5 tot 15 jaar, dan zien wij u graag als bezoeker of misschien wel om uw (klein)zoon of (klein) dochter aan te moedigen.

Poppentheater

11.15 uur – 12.00 uur, In de grote tent

Poppentheater de Kletskous speelt direct na de aubade, in de grote tent, de voorstelling “Ga je mee naar de zee?”. Muis wil naar zee en alle dieren van de boerderij mogen met de tractor mee…

Een superleuke peuter-/kleutervoorstelling met muziek en veel fantasie.

Knutselen

12.00 uur – 15.00 uur, Kidplein, Park Huize Scherpenzeel

Kom naar de knutseltent en ga creatief aan de slag om een mooie sleutelhanger te maken met pixels of versier je bloempotje met washi tape, stickers, glitters en nog veel meer andere mooie spulletjes… Maar dat is nog niet alles, ook kan je er je nagels lakken en versieren en je kunt aan de slag om een mooie houten hanger te maken! Kortom, genoeg om je creativiteit te laten zien! Tevens loopt er een ballonnen entertainer rond.

Auto over de kop

12.00 uur – 18.00 uur, Park Huize Scherpenzeel

Kom naar de knutseltent en ga creatief aan de slag om een mooie sleutelhanger te maken met pixels of versier je bloempotje met washi tape, stickers, glitters en nog veel meer andere mooie spulletjes… Maar dat is nog niet alles, ook kan je er je nagels lakken en versieren en je kunt aan de slag om een mooie houten hanger te maken! Kortom, genoeg om je creativiteit te laten zien! Tevens loopt er een ballonnen entertainer rond.

Elmo

Hele dag, Park Huize Scherpenzeel

Wie kent hem niet Elmo van Sesamstraat komt naar Scherpenzeel. Elmo is een echte kindervriend en zal daarom graag met jou op de foto willen.

Dus zoek hem op met Koningsdag in ons park!

Rad van Oranje

12.00 uur – 18.00 uur, Park Huize Scherpenzeel

Op Koningsdag hebben we het oud- Hollandse spel “Rad van avontuur”. Kom op deze dag naar het park en doe mee met dit altijd spannende spel. Er valt van alles te winnen met het rad. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door onze lokale middenstand en bestaan dit jaar o.a. uit een ballonvaart, één minuut gratis winkelen bij de Jumbo en een houtsculptuur uil. De loten zijn te koop bij één van onze vrijwilligers, die op het park rondlopen. Dus kom naar ons podium en waag een gokje!

Sculptuur houtzagen

12.00 uur – 17.00 uur, Park Huize Scherpenzeel

Hoort u op Koningsdag het geluid van een kettingzaag? Dat klopt ook, want Dennis van Kraaij is wederom in Scherpenzeel. Hij maakt van een simpel stuk hout, een fantastisch kunstwerk met behulp van zijn kettingzaag. Hij vertelt vol trots over zijn houtzaagcreaties en beantwoordt al je vragen.

Virtual Reality Experience

12.00 uur – 18.00 uur

Altijd al een keer willen weten hoe is om met VR bril op te zetten en in een virtuele wereld te stappen. Op Koningsdag is de uitgelezen kans om te ontdekken. We verklappen nog niet te veel, maar het is echt de moeite waard. Geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar… Durf je het zelf niet aan? Iedereen kan meekijken op een groot scherm.

Ponyrijden

12.00 uur – 14.00 uur, Kidplein, Park Huize Scherpenzeel

Rebel, de pony van Lucylla Sangers, staat al te trappelen van ongeduld. Getooid in het Oranje steelt zij de show. De kinderen kunnen meerijden in de kar achter de pony.

Schminken

12.00 uur – 15.00 uur, Kidplein, Park Huize Scherpenzeel

Kom naar de knutseltent en laat je omtoveren tot een prachtige prins(es) of een stoere leeuw(in)! Niet mooi of stoer genoeg? Daag de schminkers uit en vertel hen jou wens. Wie weet kunnen ze het maken.

Kindertattoo

12.00 uur – 17.00 uur, Park Huize Scherpenzeel

Een mooie vlinder of een stoere piraat op je arm dat kan dit jaar in de grote tent. Haal de stoerste tattoo bij Ada Valkenburg en daarmee help jij de kinderen van Gambia mee naar school.

Freestylevoetbal

13.00 uur – 17.00 uur

“Voor sportieve jongens en meiden krijgen we op deze mooie dag 3 van de beste straatvoetballers van Nederland op bezoek, waaronder een heuse wereldkampioen Panna: Jeand Doest. Verder zijn Nasser ‘el Jackson’ en ‘TomV’ al jarenlang bekende gezichten in de straatvoetbalwereld en reizen de hele wereld over om hun kunsten te laten zien. Op Koningsdag verzorgen zij met Freestylevoetbal.nl een sportief programma waarin zij shows en workshops geven. Daarnaast zijn de attracties voetbaldart, een gatengoal en een pannakooi aanwezig om je skills te testen. De eerste ronde start om 13:00 uur en de 2e ronde start rond 15:00 uur. Dit wil je niet missen! Check deze video om alvast in de stemming te komen: Bekijk hier de video

Muzikale omlijsting

15.00 uur – 18.00 uur, Park Huize Scherpenzeel

Op Koningsdag gaan we de middag spetterend afsluiten. Sinds een aantal jaren is Jerick Bliekendaal vaste klant op Koningsdag Scherpenzeel. Deze rasartiest zal ook dit jaar weer acte de préséance geven.
Dit jaar hebben we nog 2 artiesten weten te strikken, te beginnen met Frank Hoek en de slotact van Koningsdag 2018 is niemand minder dan Django Wagner. O.a. bekend van het nummer Kali en sinds vorig jaar onderdeel van het trio “Echte vrienden”. Samen met Peter Beense en Frans Duijts.

Lawaaioptocht

Vanaf 18.15 uur opstellen, 18.30 uur vertrek vanaf plein 1940

We willen met alle kinderen en ouders van Scherpenzeel een lawaaioptocht gaan lopen door de wijken van Scherpenzeel. Dus neem pannendeksels, pollepels, fluiten en toeters mee om zoveel mogelijk lawaai te maken. Dit om Koningsdag 2018 feestelijk (en lawaaierig) af te sluiten.

Vertrek om 18:30 uur en de route is als volgt:
Start Plein 1940 – Dorpsstraat – Druivenkamp – Marktstraat – Lijsterbeslaan – Lindenlaan – Eikenlaan – Willaerlaan – Dorpsstraat – eindpunt Plein 1940

Op het eindpunt is er voor ieder deelnemend kind een traktatie!

Programma 4 Mei

Bevrijdingsloop 2018

Het bevrijdingsvuur is het symbool voor nationale eenheid en voor het leven in vrijheid. Ieder jaar wordt in Wageningen om middernacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur ontstoken, op het plein voor hotel de Wereld. In 1945 is hier de capitulatie getekend. Vanaf deze historische locatie wordt het vuur, als een lopend vuurtje verspreid over het land.

Ook Scherpenzeel zal dit jaar het Bevrijdingsvuur in Wageningen ophalen, om vervolgens vanuit Wageningen na een estafetteloop door de straten van Scherpenzeel, uiteindelijk aan te komen in onze mooie Park Huize Scherpenzeel. Omstreeks 10:15 uur zal de fakkel van de lopers in ontvangst nemen. Na een korte toespraak zal het bevrijdingsvuur ontbranden. Tevens is dit het startsein voor de viering van de Dag van de Vrijheid in Scherpenzeel.

Voor informatie en/of inschrijvingen voor deze bevrijdingsloop kunt u contact nemen met Martin Brouwer onder telefoonnummer 06-23762217 of martin@ovscherpenzeel.nl

Dodenherdenking 2018

19.00 uur – 20.15 uur

 

In Scherpenzeel worden vrijdag 4 mei allen herdacht die in de Tweede Wereldoorlog en in de oorlogen daarna zijn omgekomen. Er zal vanaf 19.20 uur een samenkomst worden gehouden in de (grote) Hervormde kerk. Vanaf daar start er een stille tocht richting het monument aan de Molenweg, waar de herdenking zal plaats vinden, met medewerking van muziekvereniging Caecilia en Interkerkelijk streekmannenkoor “de Schaffelaar” uit Barneveld. Bij het monument aan de Molenweg zal dit jaar een groot beeldscherm geplaatst worden. Zodat zoveel mogelijk mensen de kranslegging kunnen volgen. Tijdens de herdenking worden er door de diverse organisaties een krans of bloemen gelegd. Dit gebeurt na de twee minuten stilte. Tijdens de herdenking op 4 mei krijgen ook de overige organisaties/nabestaanden de gelegenheid om een krans/bloemstuk te leggen tijdens het officiële gedeelte.

19.00 uur Kerk geopend

19.20 – 19.40 uur Samenkomst in (grote) Hervormde kerk

19.45 – 19.50 uur Stille tocht van de kerk naar het monument aan de Molenweg

20.00 – 20.15 uur Nationale Herdenking, krans- en bloemlegging. Met medewerking van muziekvereniging Caecilia en Interkerkelijk Streekmannenkoor “de Schaffelaar”

 

Programma 5 Mei

Kindervrijmarkt

13.00 uur – 17.00 uur, Park Huize Scherpenzeel

Struinen langs vele kleurrijke kleedjes waarop enthousiaste kinderen hun spulletjes verkopen. Ook dit jaar op 5 Mei Bevrijdingsdag kunt u weer terecht op de kindervrijmarkt. De vrijmarkt vindt als vanouds plaats in Park Huize Scherpenzeel.

Ook dit jaar kan je ook weer gebruik maken van de geluidsinstallatie. Daardoor maak je misschien nog meer kans op een betere verkoop.

Let op ! Het is de bedoeling dat het een kindervrijmarkt is. Dit betekent : Geen commerciële handel of kunstnijverheid producten door volwassenen. We zullen hier streng op toezien.

Beste (groot)ouders wilt u uw kinderen begeleiden naar het park, om problemen te voorkomen

Aan het einde van de markt dienen de overgebleven spulletjes weer meegenomen te worden naar huis. Of de niet verkochte spullen kunnen gebracht worden naar muziekvereniging Caecilia aan de Nieuwstraat. Let op graag spullen die naar Caecilia worden gebracht brengen in dichte dozen De Oranjevereniging vraagt zowel aan de kinderen als aan de begeleiders om het park weer schoon en netjes achter te laten.

Het is tijdens de kindervrijmarkt verboden om in het park auto s te parkeren, ook de toegangswegen dienen vrij gelaten te worden.

Gezinsfietspuzzeltocht door de natuur

18.30 uur – 19.00 uur, Park Huize Scherpenzeel

Een unieke manier om op sportieve wijze de prachtige natuur van Scherpenzeel te zien en beleven. Stap op uw fiets en maak deze tocht samen met uw hele gezin. Onderweg zijn er makkelijke en iets minder makkelijk vragen te vinden en al puzzelend komt u steeds een stukje verder. Halverwege deze fietspuzzeltocht kan er weer genoten worden van een heerlijk lekkernij van één van onze sponsoren.

De winnaar van deze puzzeltocht gaat er met een heerlijke dinerbon van door. Natuurlijk is er ook nog een mooie prijs voor de winnaar bij de kinderen.